ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت

خانه‌دار شدن یا خانه داغ شدن؟

شهروندان:
باید از خود پرسید، تکلیف متقاضیان مسکن مهری که توانایی پرداخت مابقی مبلغ واحد مسکونی شان را ندارند، چیست؟

مسکنبه گزارش پارسینه، به اعتقاد عده ای از کارشناسان و قعالان حوزه اقتصادی به خصوص بخش مسکن، مسکن مهر طرحی بود که خشت اول آن از ابتدا کج نهاده شده و بر طبق اصول کارشناسی شده ای پایه گذاری نشده بود و همین موضوع نیز باعث شد در ادامه روند خود با مشکلات فراوانی مواجه شود. مشکلاتی که همچنان نیز ادامه دارد و تنها زیان کننده آن مردم می باشند.

در ابتدای شروع پروژه مسکن مهر در تهران و دیگر شهرها، قرار بر این بود تا قشرهای کم درآمد که توان خرید خانه را نداشتند و شاید هیچ گاه تصور خانه دار شدن را نیز به ذهن خود راه نمی دادند، با پس اندازی اندک در خانه های خود ساکن شوند. اما پس از مدتی وجود برخی موانع، عدم انجام تحقیقات لازم و کافی برای جانمایی دقیق و فرآیند ساخت و همچنین پیش بینی نکردن مشکلات احتمالی پیش رو موجب شد تا پس از گذشت هشت سال طرح مسکن مهر، طرحی شکست خورده قلمداد شود.

با روی کار آمدن دولت یازدهم و وزارت آقای آخوندی در وزارت راه و شهرسازی، با توجه به عدم اعتقاد وی به مسکن مهر ، به نظر می رسد طرح ساخت و تحویل واحدهای باقیمانده مسکن به متقاضیان تقریبا رها شده و از پیمانکاری به پیمانکار دیگر دست به دست می شود و تنها نتیجه این هدر رفت زمان افزایش قیمت و تقاضای پول بیشتر از متقاضیان برای تحویل خانه هایشان است. موضوعی که انبوه سازان و تولیدکنندگان مسکن مهر از انتشار اخبار مربوط آن اظهار خوشحالی کرده و آن را عادلانه می خوانند. حال این عدالت برای چه کسی است؟ متقاضی کم بضاعت مسکن مهر یا انبوه ساز؟!

رئیس کانون سراسری انبوه سازان: اضافه دریافت ها بر اساس افزایش قیمت موجود در بخشنامه بوده و غیرقانونی نیست

ایرج رهبر، رئیس کانون سراسری انبوه سازان در پاسخ به این سوال خبرنگار پارسینه که آیا درخواست مجدد پول از متقاضیان مسکن مهر که هنوز واحد مسکونی خود را تحویل نگرفته اند و هر بار با تغییر پیمانکار متحمل هزینه ای جدید می شوند، کاری درست و قانونی است، گفت: اگر واحد مسکونی تحویل گرفته شده باشد، دیگر اضافه دریافتی نباید بدهند اما در صورتی که واحد مسکونی تحویل داده نشده و در حال تکمیل است، طبیعتا بر اساس افزایش قیمتی که در بخشنامه سازمان مدیریت مشخص شده است، محاسبه شده و از مردم دریافت می کنند.

وی افزود: اضافه دریافت ها بر اساس همان افزایش قیمت موجود در بخشنامه بوده و غیرقانونی نیست.

رهبر به مزایای طرح مسکن مهر اشاره کرده و اظهار داشت: شروع این طرح کار کاملا درستی بود چرا که ۴ میلیون نفر که ۲ میلیون آن را روستاییان و تقریبا ۲ میلیون و ۳۰۰ نفر را نیز شهرنشینان تشکیل می دهند، صاحب خانه شده اند. پس چه ایرادی می توان به این طرح وارد کرد.

وی ادامه داد: امیدواریم این طرح در دولت یازدهم نیز ادامه پیدا کند و مردم خانه دار شوند. درست است که وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم با ادامه طرح مسکن مهر موافق نیست اما واحدهایی که در دست دارند را باید تمام کنند و اگر می هواهند طرح های جدیدی برای بازار مسکن دارند دیگر در دست خودشان است.

رئیس انجمن انبوه سازان کشور: افزایش قیمت برای نجات دادن طرح مسکن مهر کاری ضروری است

مجتبی بیگدلی، رئیس انجمن انبوه سازان کشور در این رابطه به خبرنگار ما گفت: افزایش قیمت مسکن مهر عادلانه است، چرا که با افزایش حدود ۱۰ برابری قیمت مسکن، قیمت ساخت هیچ تکانی نخورده بود.

وی ادامه داد: این افزایش قیمت برای نجات دادن طرح مسکن مهر کاری ضروری است، چرا که باید پروژه های ناتمام را به طریقی به تمام رساند تا به دست مردم برسند. پس نه تنها این موضوع عادلانه است، بلکه به نجات طرح کمک می کند.

بیگدلی در جواب به این سوال خبرنگار ما که چرا تسهیلاتی از سوی دولت در اختیار انبوه سازان قرار نمی گیرد تا بار افزایش قیمت مسکن مهر بر دوش مردم انداخته نشود، بیان کرد: دولت با تصمیمات خود، تولیدکننده و کارآفرین را نابود نکند، تسهیلات نمی خواهیم.

وی اظهار داشت: قیمت مسکن مهر افزایش پیدا کند بسیار بهتر از این است که ۲۰ سال از شروع پروژه ای بگذرد و خبری از آن نشود.

عضو کمیسیون عمران مجلس: با افزایش هزینه ساخت چاره ای جز افزایش آورده مردم نیست

نبی الله احمدی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارسینه در خصوص وضعیت مسکن مهر در دولت یازدهم و مزایا و معایب این طرح اظهار داشت: دولت یازدهم حتما باید برنامه ای برای تامین مسکن قشر جوان و همچنین کسانی که فاقد مسکن هستند داشته باشد و هر دوره این یک نیاز اساسی است.

وی افزود: تامین مسکن راه حل های مختلفی دارد که یکی از این راه ها مسکن مهر بوده است. به هر حال هر راه حلی یک سری آسیب ها، مزایا و معایبی دارد.

احمدی ادامه دارد: بر اساس کارشناسی هایی که در دولت قبل انجام شد، اینگونه تشخیص دادند که طرح مسکن مهر دارای مزایایی است و آن را اجرایی کردند. به هر حال این مسکن ها ساخته شد، بخشی در اختیار مردم قرار گرفت و بخش دیگر نیز در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.

وی تصریح کرد: قائدتا دولت یازدهم برای تکمیل این پروژه ها نباید تردید می داشت اما متاسفانه دیدگاه ها متفاوت بود و مقداری مسائل سیاسی نیز چاشنی امر شد تا مسیر تکمیل مسکن مهر و تامین اعتبار آن با مشکل مواجه شود.

این نماینده مجلس در ادامه اضافه کرد: خوشبختانه وزیر راه و شهرسازی شتاب خوبی به تکمیل مسکن مهر داده است و امیدوارم این شتاب و این همت دولت موجب شود تا تمام مسکن های مهر باقی مانده تکمیل شوند.

به گفته احمدی ارائه طرح جدید برای ساماندهی به بازار مسکن و تامین مسکن جوانان و همچنین اقشار ضعیف و کم درآمد برای دولت الزامی است و طرحی نیز باشد که بازدهی خوبی داشته باشد.

وی افزود: ادامه طرح مسکن بستگی به همان طرح جامع مسکن آقای آخوندی دارد که در صورت معایب کمتر در الویت کار قرار می گیرد.

عضو کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به سوال خبرنگار پارسینه در خصوص چرایی دریافت اضافه مبلغ از افرادی که هنوز واحدهای مسکونی خود را دریافت نکرده اند، عنوان کرد: در ابتدا نیز قرار بر این نبود این مسکن ها با مساعدت دولت ساخته شود بلکه قرار بر این بود که زمین از دولت باشد و مابقی نیز توسط آورده مردم و تسهیلات تامین شود. با توجه به محاسباتی که در شروع طرح انجام شد یک مقدار آورده ای مشخص کردند اما متاسفانه به واسطه تحریم ها و دیگر مشکلات هزینه های ساخت و ساز افزایش پیدا کرد و دیگر آورده مردم کفاف تکمیل واحدها را نداد که این هزینه بالاخره باید به نحوی تامین شود.

وی افزود: نه مردم باید توقع داشته باشند که هزینه ساخت و ساز خانه ها را دولت متقبل شود و نه دولت باید تمام فشار را بر گردن مردم بیندازد. بهترین راه افزایش هر دو منبع مالی یعنی آورده مردم و تسهیلات ارائه شده است و چاره ای جز این وجود ندارد.

احمدی خاطرنشان کرد: این که بخواهند از اعتبارات ملی یعنی پول نفت برای ساخت مسکن های مهر استفاده کنند، غیرقانونی است نه اینکه آورده بیشتری از مردم برای تکمیل واحدهای مسکونی شان درخواست کنند.

عضو کمیسیون عمران: باز شدن پای دلالان و واسطه گران به بازار مسکن

حامد قادرمزی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش قیمت مسکن در پی خرید و فروش قانونی مسکن مهر، گفت: با اجرای این سیاست پای دلالان و واسطه گران در بازار مسکن باز می شود.

وی با بیان این که آغاز خرید و فروش قانونی مسکن مهر منجر به افزایش روند عرضه و تقاضا در بازار مسکن مهر می شود، ادامه داد: با اجرای این سیاست نرخ تورم در بازارمسکن به شکل بی رویه ای افزایش می یابد.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، با بیان این که مسکن مهر حدود ۴۰ درصد از نیاز بازار مسکن کشور را تشکیل می دهد، اظهار داشت: با رونق خرید و فروش مسکن مهر با توجه به این که صاحبان اصلی واحدهای مسکن مهر متقاضیان اصلی مسکن مهر نبودند، اقشار پایین دستی جامعه و متقاضیان اصلی مسکن مهر در بازار متضرر می شوند.

سخنگوی کمیسیون عمران مجلس، ادامه داد: هرچند مسکن مهر بویژه در بخش روستایی توانست افراد بسیاری را صاحب خانه کند، اما این پروژه نتوانست سدی در برابر واسطه گری و دلال بازی در بازار مسکن بوجود آورد، چراکه به دلیل عدم نظارت های دولت در این بازار، طرح مسکن مهر نه تنها دلال بازی ها را متوقف نکرد، بلکه این امر را نیز تشدید کرده است.

او در ادامه با اشاره به اینکه باید سازندگان و دارندگان مسکن با شرایط موجود کشور خود را هماهنگ کنند، گفت: متاسفانه افرادی که امید به عرضه مسکن به قیمت های مانند سالهای ۹۰ و ۹۱ و نیمه اول سال ۹۲ داشتند، موجب ایجاد رکود در بازار مسکن شدند.

قادرمزی افزود: باید توجه داشت که در چند سال گذشته، رونق بازار مسکن عواید و سود بسیاری را برای دارندگان و فعالان مسکن در برداشت و در مقابل فشار بسیار زیادی را بر مردم وارد کرد.

وی تصریح کرد: از زمانی که طرح مسکن مهر کلید خورد امیدواری بسیاری به موفقیت کامل این طرح و نتایج مثبت آن در کنترل بازار مسکن وجود داشت، اما متاسفانه این طرح انتظارات را برآورده نکرد.

عضو کمیسیون عمران مجلس در ادامه اضافه کرد: زمانی که طرح مسکن مهر آغاز شد برای بسیاری امیدواری برای سرمایه گذاری در بازار مسکن به وجود آمد اما متاسفانه تصمیمات وزارت راه و شهرسازی در مورد افزایش قیمت مسکن مهر عده ای فرصت طلب را برای بورس بازی زمین امیدوار کرد.

وی با بیان اینکه یکی از محاسن طرح مسکن مهر جلوگیری از بورس بازی زمین بود، گفت: متاسفانه القای این موضوع که پس از اتمام دوره دولت دهم طرح مسکن مهر نیز ناقص باقی می ماند، موجب سوء استفاده های کلان از این موضوع شده است.

قادرمرزی با تاکید بر تاثیر رشد نرخ مصالح ساختمانی بر افزایش قیمت مسکن تصریح کرد: نوسانات نرخ ارز و شکست طرح های نظارتی دولت بر بازار مسکن از دیگر دلایل افزایش قیمت مسکن در ماههای اخیر است.

طلا: باید خود را جای مردمی گذاشت که به امید خانه دار شدن مبالغی را تا امروز پرداخت کرده اند اما خانه ای تحویل نگرفته اند

حسین طلا ، نماینده ی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگار پارسینه در خصوص مسکن مهر گفت: فلسفه ی طرح چنین مسکنی خانه دار کردن مردمی بود که در شرایط عادی شاید هیچ وقت نمیتوانستند صاحبخانه شوند.

این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به افت شدید قیمت زمین و مسکن به دلیل رکود ادامه داد: وقتی محاسبه میکنیم با این نکته مواجه میشویم که هر چقدر ساخت این خانه ها بیشتر طول بکشد، تنها کسانی که از این موضوع متضرر می شوند مردم خواهند بود.

طلا ادامه داد : بنده هم موافق هستم اجرای این طرح در دولت قبل با اشکالاتی مواجه بوده است اما نمیتوان صرفا به این دلیل تعهدی را که دولت به ثبت نام کنندگان دارد نا دیده گرفت نماینده ی مردم تهران در خانه ی ملت افزود : نمیتوان به مسکن مهر تنها به چشم طرحی نگاه کرد که اشکال دارد، بلکه باید خود را جای مردمی گذاشت که به امید خانه دار شدن مبالغی را تا امروز پرداخت کرده اند اما خانه ای تحویل نگرفته اند.

طلا در پاسخ به سوال پارسینه در خصوص تعویض مکرر پیمانکاران در برخی نقاط افزود: تغییرات مکرر پیمانکاران و ایجاد شرایط جدید برای متقاضیان و نا مشخص بودن مشکلات آتی ساخت مسکن مهر از جمله مشکلات تغییر مکرر پیمانکاران است

وی در انتها گفت : اگر سودی از مسکن مهر حاصل می شود باید به جیب مردم کم در آمد برود نه پیمانکاران.

حال باید از خود پرسید، تکلیف متقاضیان مسکن مهری که توانایی پرداخت مابقی مبلغ واحد مسکونی شان را ندارند، چیست؟

منبع: پارسینه

برچسب‌ها : ,