ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت

گزارشی از نگرانی بزرگ هنرمندان/ بخشی از سمفونی کارون درباره آب بود

شهروندان:
با توجه به بحران کم آبی که در کشور به وجودآمده است مجید مظفری بازیگر و مجید انتظامی آهنگساز درباره این موضوع اظهارنظر کرده و راهکارهای خود برای عبور از این بحران را ارائه دادند.

آب به گزارش خبرنگار مهر، احساس خطر از بحران کم آبی که شهرهای مختلف ایران به ویژه پایتخت را تهدید می‌کند، کم کم واکنش هنرمندان به این موضوع را به دنبال داشته و حتی برخی از نهادها به فکر راه‌اندازی جشنواره‌هایی در این زمینه شده‌اند. از جمله جشنواره فیلم‌های موبایلی «گزارش یک نگرانی» که به بحران آب می‌پردازد و از طریق درگیر کردن مردم درصدد است، حساسیت آنها نسبت به موضوع کم آبی را بیشتر کند.

ابزارهای هنری به کمک فرهنگسازی اصلاح الگوی مصرف بیایند

حامد رهنما، دبیر جشنواره فیلم‌های موبایلی «گزارش یک نگرانی» در گفتگو با مهر با اشاره به ورود هنرمندان برای اصلاح الگوی مصرف در کشور اظهار کرد: این جشنواره در واقع نگاه مردم تهران به موضوع بحران آب است. فرهنگسازی در زمینه اصلاح الگوی مصرف ضرورت دارد و متاسفانه وضعیت مصرف آب در کشورمان برخلاف الگوی مصرف استاندارد جهانی است. به طوری که بر اساس اعلام بانک جهانی، در کشور ما ۷۰ درصد بیشتر از الگوی جهانی، آب مصرف می‌شود.

وی تصریح کرد: الگوی نامناسب مصرف در کشور ما جز به هدر دادن منابع و سرمایه‌های کشور نتیجه دیگری به دنبال ندارد و جشنواره «گزارش یک نگرانی» نیز قصد دارد با فراهم آوردن زمینه حضور فیلمسازان و هنرمندان در این حرکت فرهنگی – هنری، نگاه مردم تهران به مساله کمبود آب را در قالب فیلم‌های موبایلی به نمایش بگذارد.

رهنما درباره زمان برگزاری این جشنواره گفت: این جشنواره از تاریخ ۵ مهرماه در سایت جشنواره به نشانی www.rasanehfest.ir اعلام فراخوان کرده است و همانطور که برای نگهداری ذخایر آب فرصت نداریم برای مهلت ارسال هم زمان کمی‌در نظر گرفته شده است. در واقع جشنواره با توجه به شرایط اضطرار طراحی شده است و امیدواریم هنرشناسان و هنرمندان در این جشنواره شرکت کرده تا حامی‌میراث درست زندگی کردن باشند.

در تمام دنیا با هنر به جنگ بحران می‌روند

مجید مظفری، بازیگر نام آشنای سینما و تلویزیون نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، توصیه‌هایی در این باره داشت و گفت: در تمام دنیا وقتی با بحران روبرو می‌شوند، در گام اول تلاش می‌کنند با بهره‌گیری از رسانه، فیلم و تئاتر به مبارزه و مقابله با بحران بپردازند و از این طریق مردم را آگاه سازند.

برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای بازی در فیلم‌های «سگ‌کشی»، «جنگ نفت‌کش‌ها» و «سایه‌های هجوم» گفت: ما نیز در کشورمان با بحران آب و مصرف بالای انرژی روبرو هستیم، اما این سوال مطرح است که چقدر از ابزار هنری برای فرهنگسازی در این زمینه بهره برده‌ایم؟

وی با اشاره به اینکه تبلیغات ما در این زمینه بسیار ابتدایی است و حتی تاثیر معکوس دارد، اضافه کرد: رسانه‌های ما به جای تبلیغ درست در زمینه بحران، از تلویزیون استفاده‌ای شبیه رادیو می‌کنند، یعنی به جای اینکه از جنبه تصویری آن بهره ببرند، دو مجری یا کارشناس را روبروی هم قرار می‌دهند تا آنها صرفا با هم حرف بزنند. این گونه برنامه‌ها کمترین تاثیر را بر مخاطب نخواهد داشت.

مظفری با بیان این مطلب که برای فرهنگسازی باید هزینه شود، گفت: بدون صرف زمان و هزینه نمی‌توان انتظار فرهنگسازی داشت، اما این را با اطمینان می‌گویم که هرچقدر در این زمینه هزینه شود، باز هم در مقیاس ضررهای ناشی از مصرف نادرست و هدر رفت انرژی ناچیز است.

فیلم کوتاه از ۱۰ فیلم سینمایی هم بیشتر ارزش دارد

این بازیگر سینما و تئاتر با اشاره به برگزاری جشنواره «گزارش یک بحران» افزود: چندی پیش یک فیلم کوتاه با موضوع کم آبی دیدم که قهرمان قصه یک کودک بود. این فیلم آن قدر بر من تاثیر داشت که شاید ۱۰ فیلم سینمایی نتواند چنین تاثیری را داشته باشد، به همین دلیل من معتقدم ساخت فیلم کوتاه ولی هنرمندانه و با نگاه عمیق می‌تواند بسیار مثمر ثمر باشد.

کارگردان فیلم «قلب‌های ناآرام» ادامه داد: شما فکر کنید از این جریان حمایت شود و ۲۰ یا ۳۰ کارگردان صاحب نام هم با این موضوع فیلم کوتاه بسازند و تلویزیون و شهرداری نمایش عمومی‌ آن‌ها را برعهده بگیرند، آنگاه شما می‌توانید تاثیرگذاری این فیلم‌ها را مشاهده کنید.

مظفری در پایان اعلام کرد: اما همانطور که گفتم برای تحقق این امر دو نیاز باید مورد توجه قرار گیرد؛ اول حمایت مالی از سازندگان این فیلم‌ها و دوم همکاری دستگاه‌های مختلف برای نمایش عمومی‌ این فیلم‌های تولیدی. در این صورت است که می‌توان برای کشور فرهنگسازی کرد.

بحران آب یک جمله نمادین و شعارگونه نیست

مجید انتظامی، آهنگساز برجسته کشور نیز در گفتگو با مهر، با اشاره به وضعیت فعلی آب در کشور و کلان شهرها گفت: بحران آب به حدی جدی است که دیگر به هیچ عنوان جمله‌ای نمادین و شعارگونه نیست.

چهره ماندگار کشور در حوزه موسیقی با بیان این مطلب افزود: این را همه می‌دانند و بارها نیز شنیده‌ایم که می‌گویند آب مایه حیات است و نشانه زندگی و اینکه بدون آب زندگی ممکن نیست. اما انگار مفهوم این جملات را درک نکرده‌ایم، بلکه صرفا شنونده آن بوده‌ایم. با این حال اگر ما واقعا متوجه معنا و مفهوم آن می‌شدیم آن وقت این جمله‌ها برایمان معنا و مفهومی‌غیر از یک جمله نمادین و شعارگونه داشت.

آهنگساز فیلم «از کرخه تا راین» ادامه داد: در واقع اگر از عمق وجود این جمله‌ها را باور نداشته باشیم آن وقت اینها برای ما فقط شعارند، اما اگر با تمام وجود حس کنیم و باورشان داشته باشیم، اوضاعمان در زمینه آب خیلی بهتر خواهد شد.

در ارمنستان یک روز در میان به مردم آب می‌رسید

انتظامی‌ به سفرش به ارمنستان اشاره کرد و گفت: همین آبی که ظاهرا ساده است و حتی ممکن است به آن فکر هم نکنیم چقدر برای زندگی ما مهم است، اگر مدتی کوتاه نباشد و به آن دسترسی نداشته باشیم، نبودنش بیش از هرچیزی احساس می‌شود.در واقع وقتی هست چندان حس نمی‌شود اما به محض اینکه نباشد حتی ممکن است زندگی را از بین ببرد. من چند سال پیش برای انجام یک کار موسیقی به ارمنستان رفته بودم. آنجا آب نداشتند و یک روز در میان به مردم آب می‌رسانند. در همان سفر و با توجه به این مشکل بیشتر از قبل و با تمام وجودم به اهمیت را چشیدم و به معنای واقعی اهمیت آب را دانستم.

این هنرمند با اشاره به بحث فرهنگسازی با استفاده از ابزار هنری گفت: به نظرم همه ما با ابزارهایی که دراختیار داریم و با کمک تخصصی که کسب کرده‌ایم می‌توانیم در فرهنگ سازی برای استفاده درست از آب بکوشیم. در واقع ما باید زمینه و بستری را فراهم کنیم که مخاطب در آن زمینه به عظمت و شکوه آب را حس کند و بعد فکر کند این عظمتی که در اختیار اوست چگونه باید قدر دانسته شود.

انتظامی تاکید کرد: پس از آن مخاطب می‌ماند و عظمتی که ما برای او تعریف کرده‌ایم و حالا او درصدد این برخواهد آمد که این داشته‌اش را نگاه دارد و آن را به سادگی از دست ندهد.

بخشی از سمفونی کارون درباره آب بود

وی با اشاره به سمفونی کارون گفت: من در سمفونی کارون و دربخشی از آن که کاملا درباره آب است تلاش کردم تا شکوه و عظمت این هدیه الهی را با ابزار موسیقی نشان دهم و مخاطب را با اهمیت آن چه او در اختیار دارد بیشتر آشنا کنم.

انتظامی‌ از همه هنرمندان دعوت کرد تا برای مبارزه با این بحران و اصلاح الگوی مصرف به میدان بیایند و گفت: به نظرم همه هنرمندان تمام هنرها از جمله سینما، نمایش، موسیقی و هر هنر دیگری می‌توانند با ابزار فیلم و تئاتر و ایجاد ارتباط خوب با مخاطب، آنها را با اهمیت آب بیشتر آشنا کنند و زمینه ای برای استفاده درست از این مایه حیات فراهم کنند.

این هنرمند در پایان تاکید کرد: با ابزار هنر می‌شود همان جملات و شعارهایی را که درباره آب وجود دارد برای مخاطب ملموس‌تر کرد و آنها را از کارکرد شعارگونه و کلیشه‌ای درآورد و نهادینه کرد.