ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت

عوارض مُسکن‌های خاموش کننده درد

مسکن‌ها یکی از پر مصرف‌ترین داروهایی هستند که خودسرانه و بدون تجویز پزشک برای هر نوع درد و در هر سن و سالی مصرف می‌شوند، غافل از اینکه مصرف بی‌رویه و نادرست این داروها هم می‌تواند برای سلامتی خطرناک باشد.

باشگاه خبرنگاران در گزارشی نوشت؛ بدون شک مصرف داروها هنگام بروز بیماری،‌ یکی از مهم ‌ترین و اساسی‌ترین اقدامات برای مقابله با مشکل و درمان آن است.

البته تا اینجا هیچ مشکلی وجود ندارد ولی وقتی صحبت از مصرف بی‌رویه و خودسرانه دارو می‌شود، آن وقت است که زنگ خطر سلامت به صدا درمی‌آید، چرا که متخصصان معتقد هستند مصرف خودسرانه داروها نه تنها بیماری را بهبود نمی‌بخشد، بلکه می‌تواند عوارض متعددی هم در پی داشته باشد.

 

شیاف‌های دردساز

خیلی از افراد تصور می‌کنند اگر قرص نخورند و از شیاف‌های مسکن برای کاهش دردشان کمک بگیرند، هیچ مشکلی برای‌شان ایجاد نخواهد شد، اگر شما هم چنین نظری دارید باید بدانید که متخصصان برخلاف شما فکر می‌کنند.

شیاف‌های مسکن غیر استروئیدی هم اثر موضعی دارد و هم اثر سیستمیک و اگر از شیاف هایی مانند دیکلوفناک استفاده کنید، به دلیل اثرات سیستمیک دارو، ممکن است دستگاه گوارش  شما را درگیر کرده و حتی موجب خون‌ریزی دستگاه گوارش می شود.

استفاده از شیاف‌ها ممکن است موجب بروز برخی عوارض موضعی نیز شود، به عنوان نمونه تحریک ناحیه رکتوم،‌ ایجاد درماتیت یا اگزمای پوست اطراف رکتوم و حتی اسهال از جمله مشکلاتی است که شاید فرد با آنها مواجه شود بنابراین نباید تصور کنید استفاده از شیاف‌ها هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند و عارضه‌ای ندارد.

 

 آسپرین‌های پوشش دار و عوارض آن

آسپرین‌های پوشش دار عوارض کمتری برای معده ایجاد می‌کند، ولی در بعضی از تحقیقات مشخص شده، اثرات دارویی مفید آسپرین‌های غیر پوششی بیشتر از انواع پوشش دار آن است اما عوارض گوارشی آسپرین‌های پوشش دار کمتر است.

این مساله به این معنا نیست که این داروها بی‌عارضه هستند، بلکه فقط عوارض آنها در معده کمتر ایجاد می‌شود در واقع چون پوشش این داروها در قسمت‌های پایین‌تر دستگاه گوارش از جمله روده باز می‌شود، ممکن است در روده باریک و سایر قسمت‌ها عوارضی ایجاد کند، بنابراین استفاده از این داروها هم در موارد خاص و با تجویز پزشک باید انجام پذیرد.

 

90 درصد سردردها از نوع میگرن است

محمد حسن پاک‌نژاد با اشاره به برگزاری چهارمین کنگره بین‌المللی سردرد از ۲۵ تا ۲۷ شهریور ماه سال جاری در محل هتل المپیک تهران اظهار کرد: با توجه به اینکه سردرد شایع‌ترین علت مراجعه بیماران به متخصصین مغز و اعصاب است،‌ علاوه بر طرح مباحث پایه‌ای درباره انواع سردرد، شایع‌ترین آنها را مورد بررسی قرار داده و روش‌های نوین درمان را معرفی خواهیم کرد.

وی افزود: مطالعاتی که به‌طور موازی در کل دنیا انجام شده نشان می‌دهد که شایع ترین سردردها، سردردهای میگرنی و تنشی هستند که در مجموع ۹۰ درصد سردردهای افراد جامعه ما را تشکیل می‌دهند، همچنین هر فرد در طول عمرش حداقل یک بار سردرد را تجربه می‌کند علی رغم اینکه سردرد گاهی به راحتی قابل درمان است گاهی این نیاز احساس می‌شود که فرد به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه و یک درمان خوب دریافت کند.

وی در پاسخ به اینکه آیا مصرف مسکن‌ها در هنگام وقوع سردرد توصیه می‌شود یا خیر گفت: ساده‌ترین راه برای تسکین سردرد استفاده از مسکن است. البته گاهی ممکن است همین مسکنی که معمولا می‌تواند دوست خوبی برای ما باشد، به عنوان دشمن ما عمل کند و بیش از حد لازم استفاده شود که در این صورت نه تنها کمکی به بهبود سردرد نمی‌کند بلکه خودش می‌تواند مانند یک شمشیر دولبه عمل کند و صدماتی را نیز به بار بیاورد.

 

مسکن‌های رایج دربازار و عوارض آن‌

دکتر ناصر ابراهیمی دریانی فوق تخصص گوارش در خصوص مسکن‌های رایج و عوارض‌ آنان می‌گوید: مسکن‌های رایج در بازار که به آنها NSAID گفته می‌شود، شامل آسپرین، پروفن و دیکلوفناک می‌باشد که می‌تواند اثرات خطرناکی بر روی کلیه‌ها و تاحد کمتری در کبدها داشته باشد و هرچه سن فرد بیشتر باشد عوارض ناشی از مصرف این داروها هم بیشتر خواهد شد و باعث خون ریزی در بخش گوارش می‌شود.

وی مطرح کرد: افرادی که به دلیل درد زانو و مفاصل از مسکن‌ها استفاده می‌کنند ممکن است دچار زخم معده شوند که معمولا با درد همراه نیست و می‌تواند استفراغ‌های خونی را به بار بیاورد، همچنین زخم‌های ناشی از مسکن‌ها بر خلاف زخم‌های پپتیک که در ابتدای اثنی‌عشر به‌وجود می‌آیند، در معده ایجاد می‌شود و عواملی مانند سن و سابقه‌ی زخم‌های قبلی در تشدید بروز عوارض ناشی از مصرف این داروها موثر است.

دریانی خاطر نشان کرد: اگر بیماری بدلیل بیماری‌ خاص مانند آسم از کورتون استفاده می‌کند و همزمان برای تسکین دردهای خود از مسکن‌ها نیز استفاده می‌کند، باید بداند که باعث خون‌ریزی معده او می‌گردد و یا اگر فردی برای جلوگیری از لخته شدن خون در قلب از وارفارین استفاده می‌کند باید بداند که مصرف مسکن باعث خون‌ریزی معده می شود.

 

مسکن‌ها به‌صورت تزریقی هم عوارض دارند؟ 

این متخصص گوارش درباره استفاده از آسپرین‌های بافر (پوشاننده) به‌صورت تزریقی گفت: استفاده از مسکن‌های تزریقی نیز عوارض موضعی و سیستمیک را در فرد ایجاد می‌کند، همچنین بسیاری از افراد اعتقاد دارند استفاده از شیاف می‌تواند جایگزین این داروها باشد در حالی که شیاف نیز باعث ایجاد زخم رکتوم می‌گردد.

 

 عوارض مصرف آرام‌بخش‌ها

آرام‌بخش‌ها جزئی از مسکن‌ها هستند که می‌توانند عوارض جسمی و روحی برای فرد به بار بیاورند.

از جمله عوارض جسمی که می‌توان به آن اشاره کرد الگوی خواب نامنظم، سردرگمی، بی‌قراری، ناتوانی در آرامش، اختلالات تنفسی، ایست قلبی و ناراحتی‌های گوارشی و از جمله عوارض روحی آن می‌توان به خطر ابتلا به اضطراب، اختلالات خلقی، احساس خشم یا پرخاشگری، عدم برقراری ارتباط عاطفی و هذیان اشاره کرد.

بنابراین مصرف زیاد در مصرف مسکن آن‌ هم بدون تجویز پزشک و کاملا خودسرانه می‌تواند زنگ خطری برای سلامت افراد باشد.