ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
مدیرکل سواحل سازمان محیط زیست خبر داد:

ساخت و سازهای بی رویه و خشک کردن دریا دو عامل تخریب سواحل

شهروندان:
مدیرکل سواحل و تالاب های ساحلی معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ساخت و سازهای بی رویه و خشک کردن دریا در طولانی مدت موجب تخریب سواحل و محیط زیست دریایی در شمال و جنوب کشور می شود.

ساخت و سازرامین شادی در گفت و گو با ایرنا افزود: در سواحل شمال و جنوب کشور شاهد ساخت و سازهای بی رویه هستیم که بدون ضابطه و رعایت قانون اراضی مستحدث و ساحلی انجام می شوند. ساخت و ساز در سواحل درگهان جزیره قشم و بندر امام خمینی ( ره) ، احداث و توسعه بنادری مانند نوشهر، بوشهر و انزلی نمونه هایی از این ساخت وسازهاست.

وی ادامه داد: این ساخت و سازها هم اکنون در مکان های پر جمعیت شهری ادامه دارد و در برخی از اماکن برای توسعه و افزایش ظرفیت بنادر، پیمانکاران به استحصال زمین از دریا و تغییر کاربری اراضی ساحلی روی آورده اند.

شادی گفت: همچنین توسعه فازهای پارس جنوبی منجر به تغییر شکل زمین شده و حجم بالای تخریب (خاکبرداری از کوه ها و لایه های رسوبی و خاکریزی در دریا) و استحصال منطقه وسیعی از ساحل به روشی غیراصولی و بدون رعایت ملاحظات فنی و زیست محیطی در حال انجام است . این فعالیت های عمرانی موجب تغییرات زیادی در بستر و سطح دریا شده است.

وی تاکید کرد: در این خصوص باید اقدامات و راهکارهای عملی برای مقابله با تخریب ها انجام داد. پهنه بندی و تعیین مناطق حساس ساحلی، جلوگیری از استحصال بی مورد زمین از دریا و حفاظت و بازسازی اکوسیستم های تخریب شده ساحلی از اقدامات عمده برای جلوگیری از تخریب هاست.

شادی گفت: قانون اراضی مستحدث و ساحلی در سال ۱۳۵۴ تصویب شد که در زمان خود یک قانون مترقی بود، متاسفانه اراضی ساحلی و حریم دریاهای شمال و جنوب کشور بدون ضابطه و رعایت این قانون استحصال، تخریب و تغییر کاربری داده شده اند.

وی افزود: براساس این قانون عرض حریم دریای خزر ۶۰ متر از آخرین نقطه پیشرفتگی آب و عرض حریم خلیج فارس و دریای عمان ۶۰ متر از آخرین نقطه مد تعریف شده است . تملک اراضی و ساخت و ساز در دریای خزر از سال ۱۳۴۲ و خلیج فارس و دریای عمان از زمان تصویب قانون مذکور، ممنوع و جرایمی برای آن منظور شده است.

مدیرکل سواحل و تالاب های ساحلی معاونت محیط زیست دریایی اظهار داشت: توسعه صنعتی در مناطق ساحلی علاوه بر تنزل جایگاه سواحل در چرخه حیات، کاهش منابع حیاتی خاص این مناطق را نیز در پی داشته است.

وی گفت: فعالیت های انسانی از قبیل، تخریب ساحل و زیستگاه های ساحلی ناشی از ساخت و سازهای بی رویه و خشک کردن دریا در کنار عوامل طبیعی از طریق ایجاد تغییرات بنیادی و یا تسهیل فرایند تغییرات، اثر بدی بر روی سواحل کشور گذاشته است.

شادی اظهارداشت: استحصال زمین از دریا و ساخت هر سازه دریایی تاثیرات خاصی بر روی حوضه رسوب گذاری از لحاظ ته نشین شدن ها و فرسایش ها دارد و تاثیرات منفی بر سیستم رسوب گذاری اکوسیستم آبی و محیط زیست ساحلی می گذارد.

به گفته وی اگر روند خشک کردن دریا با همین روال ادامه یابد، در آینده تمامی نوار کم عمق ساحلی تبدیل به محیط تقریبا خشک می شود و در نتیجه بخش های دورتر از ساحل نیز کم عمق می شود و مورفولوژی ( جغرافیای ) سواحل تغییر پیدا می کند.