ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
گزارشی از محل احداث بزرگراه شوشتري در پارك ملي سرخه‌حصار:

با تذکر محیط زیست عبور بزرگراه از سرخه حصار متوقف شد

درشرایطی که سازمان منابع طبیعی تهران و شهرداری منطقه ١٣ درآخرین روزهای سال گذشته، طی قراردادی برسرعبور بخش‌هایی از بزرگراه شوشتری از سرخه حصار توافق کردند، هادی ذاکری، شهردار این منطقه اعلام کرد، به دنبال تذکر سازمان محیط زیست استان تهران مبنی براینکه برای احداث این بزرگراه باید از این سازمان مجوزهای لازم اخذ شود، طرح انتقال احداث بزرگراه و جابه‌جایی درختان سرخه حصارعملا متوقف شد.

اعتماد نوشت؛ صبح دیروز خبرنگار روزنامه اعتماد به همراه محمد حقانی، رییس کمیته محیط زیست شورای شهر و شهردارمنطقه ١٣، درمحل پارک سرخه حصار حاضر شدند تا از نزدیک اخبار منتشر شده درباره عبور بزرگراه شهید شوشتری و قطع درختان را بررسی کنند.

چند روز پیش، رییس سازمان حفاظت از محیط زیست استان تهران، طی مصاحبه‌ای با روزنامه اعتماد خبر از شروع عملیات احداث بزرگراه از وسط پارک ملی سرخه حصار داده بود. از سوی دیگر بررسی‌ها حکایت از آغاز طرح انتقال درختان از محل احداث بزرگراه و نیز توافق منابع طبیعی و شهرداری منطقه ١٣، برای احداث این بزرگراه داشت.

درجریان بازدید دیروز از محل احداث بزرگراه در پارک ملی سرخه حصار، ابتدا شهردار منطقه با نشان‌دادن زمینی به وسعت حدود هزار متر گفت: این زمین، همان جایی است که گفته می‌شود درختان آنها قطع شده است. درحالی که اصلا چنین چیزی صحت ندارد. بلکه بعد از انعقاد قرارداد با قرارگاه خاتم‌الانبیاء، تنها ١٨ درخت که در مسیر آغاز بزرگراه شوشتری بوده منتقل شده است. ذاکری به نقطه‌ای به فاصله حدود ۵٠٠ متری محلی که از درختان خالی شده اشاره می‌کند و می‌گوید: تونل از آنجا آغاز می‌شود. در حقیقت باید این مسیر کلا از درختان پاک شود اما طبق اصول علمی کشاورزی انتقال درختان به نقطه‌ای دیگر در همین مسیر صورت می‌گیرد.

به گفته وی در مجموع ٢٢٠ اصله درخت باید برای احداث این بخش از بزرگراه منتقل شود. وی درمورد اینکه چرا در قرارداد منعقد شده، مطابق قانون نماینده‌ای از محیط زیست حضور نداشته است‌؟ گفت: طبق آنچه در قرارداد آمده، پیمانکار این بزرگراه موظف است کلیه مراحل طراحی و اجرای این پروژه را انجام دهد و دراین راه هر مجوزی را هم که لازم است اخذ کنند. بنابراین، این وظیفه پیمانکار است که مجوزمحیط زیست را بگیرد.

اوایل سال جاری سازمان محیط زیست به یک‌باره متوجه می‌شود که در بخشی از پارک جنگلی سرخه‌حصار، شهرداری منطقه در حال عملیات عمرانی است. بنابراین بلافاصله با مراجعه به دستگاه قضایی حکم توفق این فعالیت را می‌گیرد. رییس سازمان محیط زیست تهران درمصاحبه با «اعتماد» گفته بود: «عملیات شروع شده و دو ساعت نیز انجام شده بود و ما به محض اینکه مطلع شدیم، این تخلف را پیگیری کردیم و توانستیم حکم قضایی برای توقف عملیات شهرداری در درون پارک را بگیریم.»

اما برخلاف سخنان شهردار منطقه، گفته می‌شود ابعاد قطع یا انتقال درختان بسیار بیشتر از این رقم‌هاست به‌طوری‌که صحبت از زیرو رو کردن خاک بیش از شش هکتار از این پارک ١٢٠٠ هکتاری است. با این وجود ذاکری مدعی است تمام اینها شایعه است وصحت ندارد: اصلا هنوز کار شروع نشده که بخواهیم شش هکتار را از بین ببریم. پروژه هنوزدر مرحله  مطالعاتی   است.

البته این درحالی است که براساس تحقیقات روزنامه اعتماد و منابعی که در اختیار است سازمان منابع طبیعی تهران در تاریخ ١٩ /١/٩۴، طی نامه‌ای به شماره ١۵۶/۶٧/٩۴ در یک نامه سه‌بندی به شهردار منطقه از او می‌خواهد تا موارد کارشناسی را در مورد انتقال درختان رعایت کند. دربند دوم این نامه آمده است که شهرداری تا قبل از آن با روش‌های سنتی و با استفاده ازبیل و کلنگ، درختان را از خاک خارج و منتقل می‌کرده، باید از ماشین‌های مخصوص برای این انتقال استفاده کند. این بند به این معناست که تا قبل از این نامه، انتقال درختان بدون نظارت منابع طبیعی و محیط زیست آغاز شده بود اما روایت شهردار منطقه در مورد این مساله روایت دیگری است: اولا که دراین بند آمده «رییس» پارک اینها را می‌گوید و خود مسوولان محیط زیست چیزی را ندیده‌اند، ثانیا: ما قبل از این نامه اصلا انتقال درختان را شروع نکرده بودیم که بخواهیم با بیل و کلنگ آنها را منتقل کنیم. در واقع نامه سازمان منابع طبیعی نوعی توصیه‌نامه بود.»

به گفته ذاکری تازه همان روزها کار انتقال درختان آغازشده بود که سازمان محیط زیست طی نامه‌ای اقدام شهرداری را غیرقانونی می‌خواند و خواستار توقف عملیات اجرایی آن می‌شود. شهردار منطقه در مورد این نامه می‌گوید: این نامه و تذکر اواخر فروردین به دست ما رسید و ماهم بلافاصله کار را تعطیل کردیم تا مجوزهای لازم از سازمان محیط زیست اخذ شود.

درختان به کجا منتقل شدند

همراه با شهردار منطقه ١٣ و حقانی، رییس کمیسیون محیط زیست شورا راهی قسمتی از پارک می‌شویم که گفته می‌شود درختان به آن قسمت منتقل شده‌اند. مینی بوس ون حامل گروه در منطقه‌ای از حاشیه پارک متوقف می‌شود و شهردار تعدادی درخت را که به ردیف کاشته شده‌اند، نشان می‌دهد و می‌گوید: اینها همان درختانی هستند که از محل ورودی که دیدید، جابه‌جا شده و به اینجا منتقل و کاشته شده‌اند که خدا را شکر، همگی گرفته‌اند و هیچ کدام خشک نشده‌اند.

همراه گروه نماینده پیمانکار (قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا که قرار است بزرگراه شهید شوشتری را احداث کند) نیز در محل حضور دارد. وی با نشان دادن نقشه‌هایی در توضیح پروژه بزرگراه می‌گوید: این بزرگراه را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد. بخشی که در منطقه ١۵ واقع است و حدود ۵ کیلومتر طول دارد و بخشی که دراین منطقه یعنی منطقه ١٣ قرار دارد و حدود ١١ کیلومتر طول دارد. در مورد منطقه ١٣، این بزرگراه از پادگان‌های سپاه، پادگان پازوکی، دره رزک ودرنهایت از سرخه حصار می‌گذرد. در تمام طول مسیر براساس طراحی‌های انجام شده، بزرگراه از روی زمین عبور نخواهد کرد بلکه یا از داخل شش تونل ١۵٠، ٧٠٠ و ١تا ٢ کیلومتری می‌گذرد یا جاده از سطحی پایین‌تر از سطح زمین (تا منفی ۵) عبور می‌کند و با پل‌های پایه بلند به سطح متصل می‌شود و با فضاسازی محیط زیستی پیوستی زیبا و دلنشین دارد.

وی اضافه می‌کند: البته تونل‌های زیر‌زمینی و جاده‌های پایین از سطح زمین، از لحاظ اقتصادی گران‌تر از جاده‌های معمولی تمام می‌شود. اما وقتی که ما طرح تونل‌های زیر‌زمینی را برای رعایت مسائل زیست محیطی به شهرداری دادیم، شهرداری قبول کرد که مابه‌التفاوت قیمت تمام شده طرح را بپردازد.

نماینده پیمانکار، در بخش دیگری از سخنان خود با ذکر اینکه هنوز هیچ یک از این طرح‌ها به تایید مراجع ذیصلاح از جمله محیط زیست نرسیده گفت: این بزرگراه درحقیقت رینگ بزرگراهی تهران را کامل می‌کند. تاکنون برای سه بخش شمال، جنوب و غرب تهران بزرگراه احداث شده که به هم وصل هستند حالا با احداث این بزرگراه در ضلع شرقی، و اتصال آن به سه بزرگراه یاد شده، رینگ بزرگراهی تهران کامل می‌شود.

به گفته وی، احداث این بزرگراه یکی از بزرگراه‌های منحصر بفرد در جهان خواهد بود که کاملا با معیارهای زیست محیطی تطابق خواهد داشت. باتوجه به این پاسخ‌های شهرداری و پیمانکاران باید در روزها و ماه‌های آینده منتظر نظرات سازمان محیط زیست درباره طرح بزرگراه شهید شوشتری و عبور آن از پارک ملی سرخه‌حصار  بود.