ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت

اختلاس‌های میلیاردی و حس و حال شهروندان

شهروندان:
بعضی خبرها، کوتاه‌ومختصرند اما اتفاقی بزرگ را در همان کلمات کم‌شان بیان می‌کنند: «یکی از متهمان اختلاس سه‌هزارمیلیاردی توسط پلیس بین‌الملل دستگیر شد.» یا «متهم اختلاس 500میلیاردی گمرک بازداشت شد.»

مفاسد اقتصادی این اخبار، با اعداد و ارقامی کوبنده‌اند، صفرهای زیادی دارند و مخاطب با خواندنشان به چرایی جابه‌جایی این ارقام فکر می‌کند و صدالبته که در او احساساتی نظیر خشم و تاسف ناشی از بروز این مفاسد و در عین حال شادی از به‌دام‌افتادن مسببان هم ایجاد می‌شود.

به سراغ سه‌چهره رفتیم تا از آنها بپرسیم، شنیدن این جنس اخبار، چه فکری را به سرشان می‌اندازد و چه دغدغه‌ای برایشان ایجاد می‌کند؟

 الهه کولایی . نماینده مجلس ششم

طبیعی است که وقتی خبر اختلاس سه‌هزارمیلیاردی یا اخبار دیگر از این‌دست را می‌شنوم، از اینکه منابع و سرمایه‌های مردم ما، به‌سادگی غارت می‌شود بسیار ناراحت و افسرده می‌شوم اما وقتی خبر برگرداندن این مجرمان به دولت جمهوری‌اسلامی را می‌شنوم، و از دستگیری‌شان مطلع می‌شوم، به‌نظرم می‌رسد که باید زمینه‌های این سوءاستفاده‌ها هدف قرار گیرد. باید به این موضوع فکر کنیم که چگونه این چنین افرادی، درون چه سیستم بیماری، می‌توانند این نوع سوءاستفاده‌های کلان را داشته باشند و امکان غارت اموال ملی برایشان پدید ‌آید؟

باید ژرف نگاه کنیم و فراموش نکنیم که بروز چنین اتفاقاتی، حتما ریشه‌هایی دارد و این بخشی که افشا می‌شود و همه از آن باخبر می‌شویم، فقط نوک کوه‌یخی است که از بیرون آب دیده می‌شود و این کوه، حتما بدنه‌ای هم دارد که در درون آب پنهان است. بنابراین ضروری است تا ریشه‌های فسادی که منابع ملی را تهدید می‌کند بررسی شود تا دولت بتواند سازوکار لازم را برای جلوگیری از این اتفاقات پدید آورد.

 بهروز غریب پور. نویسنده و کارگردان تئاتر

هر چیزی را که رنگ‌وبوی سیاسی و حزبی می‌گیرد و شکل انتقام‌جویی دارد، نمی‌پسندم و با آن مخالفم. بنابراین وقتی خبر دستگیری یکی از اختلاس‌کنندگان را می‌شنوم، به ضرورت بررسی ریشه‌های ماجرا فکر می‌کنم و نه بازی‌های سیاسی موجود. آنچه برای من شهروند، در این میان ضروری است، شفاف‌سازی و اعلام تمامی حقایق است. اگر ما با شنیدن این خبر، شبیه تماشای یک فیلم سینمایی و محکوم‌شدن یک مجرم و به بالای دار رفتنش احساساتی شویم درست نیست.

باید در مواجهه با چنین رویدادی متوجه باشیم که در یک واقعه اجتماعی محاصره و به دام انداختن یک‌فرد مجرم یک طرف ماجراست، طرف دیگر ماجرا هم بررسی ریشه‌های منابع فساد است. آنچه بر ما روشن نیست این است که چرا این اتفاقات تکرار می‌شوند؟ بارها دیده‌ام که فردی عادی وقتی به بانک می‌رود اگر چکش مخدوش باشد دسته‌چکش را باطل می‌کنند، چطور در سیستم بانکی عظیم ما، چنین اتفاقی رخ می‌دهد و ریشه‌هایش معلوم نمی‌شود؟ تا به حال هرگز آن سوالی که من شهروند در جست‌وجویش بوده‌ام، یعنی اینکه چطور این اتفاقات رخ می‌دهند و ریشه این اتفاقات عجیب کجاست، پاسخ درستی نگرفته است.

 بهزاد فراهانی. کارگردان و بازیگر

دستگیری یکی از اختلاس‌کنندگان پروژه سه‌هزارمیلیاردی کار مهمی نیست. من از شنیدن این خبر نه تعجب می‌کنم و نه احساس شعف و خوشحالی زیاد دارم. چون همیشه فکر می‌کنم باید ریشه دزدی‌ها و اختلاس‌ها بخشکد، نه اینکه صرفا یکی از اختلاس‌کنندگان دستگیر شود.

عسل عباسیان

 شرق