ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت

شرایط خشکی موجب بالا رفتن املاح در آب پشت سدها می‌شود

شهروندان:
معاون دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: قرار گرفتن در شرایط خشکسالی، موجب بالا رفتن غلظت املاح در آب پشت سدها و تا حدودی کاهش کیفیت آنها می شود.

خشکیتورج فتحی روز پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: بالا رفتن املاح و افزایش غلظت نمک در آب پشت سدها در شرایط فصول خشک یک پدیده طبیعی است، البته تمام این شرایط به رودخانه های منتهی به دریاچه پشت سد و شرایط آن نیز بستگی دارد.

وی افزود: اگر عمق سدی که بر روی رودخانه ای احداث می شود کم باشد، اما مساحت زیادی داشته باشد، آبی که وارد دریاچه پشت سد می شود در معرض تبخیر شدیدتری قرار می گیرد مانند سد ۱۵ خرداد در ۱۲ کیلومتری دلیجان که بر روی رودخانه قم ساخته شده است.

فتحی ادامه داد: از آنجا که محل قرار گیری سد ۱۵ خرداد منطقه خشکی است و عمق سد کم و وسعت دریاچه زیاد است، از این رو تبخیر با سرعت بیشتری انجام می شود و این مساله موجب تغییر در کیفیت آب و افزایش غلظت املاح در آب شده و اگر غلظت املاح زیاد شود دیگر قابل شرب نخواهد بود.

وی افزود: در واقع یکی از اصلی ترین مشکلات سدهای با عمق کم و وسعت دریاچه پشت سد سرعت بالای تبخیر، بالا رفتن غلظت املاح و کاهش کیفیت آب است.

فتحی گفت: سدهایی که عمقشان زیاد است و دریاچه سطح کمتری دارد، تبخیر با سرعت بالا در آنها کمتر دیده می شود و معمولا کیفیت آب در آنها حفظ می شود، مانند سد کارون ۳ که دارای عمق زیاد و سطح مخزنی کم است.

وی افزود: سد کارون ۳ بر روی رودخانه کارون در جنوب غربی ایران احداث شده است، با وجود اینکه منطقه گرم و دارای تبخیر بالاست، اما به علت عمیق بودن سد، عمل تبخیر با کندی انجام می شود.

معاون دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: میزان تبخیر در کشور بین ۲ تا ۴ متر متغیر است که این میزان بسیار بالاست، به طوری که از میزان ۴۱۱ میلیارد متر مکعب بارندگی سالانه در کشور ۲۹۷ میلیارد متر مکعب آن تبخیر می شود.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه ایران در منطقه ای خشک و نیمه خشک واقع شده و میزان تبخیر نیز بالاست، بنابراین باید در ساخت سازه هایی مانند سد که بسیار حیاتی هستند، بررسی ها علمی با دقت بالایی انجام شود.