ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
نيم نگاهي به پروژه دولتي مسكن مهر

تخلفات پنهان در اجرای مسکن مهر

شهروندان:
هر داد و ستدی که یک طرف آن انحصاری دولتی باشد و طرف‌های دیگر ناگزیر باشند با این انحصار کنار بیایند، احتمالا ناراستی و کژی زاییده می‌شود. انحصار، قدرت می‌آورد و اگر این قدرت تحت نظارت نهادهای مدنی نباشد و اختیار به یک گروه کوچک داده شود، احتمال تخلف و عدول از قانون افزایش می‌یابد.

مسکن مهر پردیسانحصار در عرضه نفت توسط دولت‌های ایران در تمام ۷۰ سال گذشته موجب شده است تا در روزهای سخت تحریم، فردی همچون بابک زنجانی پدیدار شود که می‌تواند یا ادعا می‌کند که راه فروش نفت را بلد است و با دریافت مبلغی که تخلف است، فساد می‌کند. همان‌طور که پیش از او کسانی دیگر به این مسیر رفتند. اکنون خبرگزاری تسنیم خبر از تخلف‌های پنهان و گسترده در اجرای طرح مسکن مهر داده است.

این روزها طرح مسکن مهر با پدیده‌یی به نام «تخلف‌های پنهان» روبه‌رو است. تخلف‌هایی که پیشینه چند ساله دارد، اما اخیرا به واسطه تشدید اختلاف بین سازندگان و تعاونی‌ها نمایان شده است. این تخلف‌ پنهان در برخی از پروژه‌های مسکن مهر روی داده که گستردگی آن در پایتخت ایران از جنوب شرقی تا جنوب غربی امتداد دارد. سخن از پرداخت‌های بدون مجوزی (بعضا با مجوز، اما غیرقانونی) است که در سال‌های اخیر اتفاق افتاده و اکنون به مصیبتی برای طرح مسکن مهر تبدیل شده است.

نکته جالب اینکه برخی سازندگان با وجود دریافت مبالغ هنگفت در قبال کاری که انجام نداده‌اند، باز هم طلبکار بوده و از کانال‌های مختلف پیگیر احقاق حقوق خود هستند. هفته گذشته مدیرعامل یکی از تعاونی‌های مسکن پاکدشت مدعی شد اداره راه و شهرسازی استان تهران مجوز پرداخت غیرقانونی ۴/۲ میلیارد تومان به پیمانکار دست دوم پروژه ۲۴۰ واحدی مسکن مهر تعاونی ۶ منطقه ۱۵ پاکدشت را صادر کرده است.

مهدی جنت‌آبادی در این باره به تسنیم گفت: این کار غیرقانونی بوده و ما از طریق دادگستری پیگیر حل مشکلات به وجود آمده هستیم. پروژه همچنان بلاتکلیف است، اعضای تعاونی‌ هم همچنان فشار می‌آورند و واحدشان را می‌خواهند. این اظهارات اما واکنش پیمانکار دست‌دوم پروژه مذکور را به‌دنبال داشت. سادات هندی در این باره گفت: معاونت وقت مسکن پیشنهاد ورود به این پروژه را به ما داد، زمانی که این پروژه تعطیل شد به ما گفتند که چون پیمانکار این منطقه هستید و کارتان نسبتا خوب است، بیایید این پروژه را جمع کنید.

وی با تاکید بر اینکه در قرارداد سه جانبه پیمانکار دست دوم معنی ندارد، اظهار کرد: ‌معاونت مسکن وقت و چند تن از کارکنان اداره راه و شهرسازی این کار را به ما پیشنهاد کردند و ما زیر بار انجام این کار رفتیم. سادات هندی درباره ادعای مدیرعامل تعاونی مهر ۶ پاکدشت نیز گفت: باید این ادعا را ثابت کنند و درباره این ادعا اعاده حیثیت خواهیم کرد.

این در حالی بود که اداره راه و شهرسازی استان تهران در واکنش به انتشار خبر «مجوز پرداخت غیرقانونی ۴/۲ میلیارد تومان به پیمانکار دست‌دوم» جوابیه‌یی را به خبرگزاری تسنیم ارسال کرد. مصطفی مهردادفر، مدیر مسکن و ساختمان اداره راه و شهرسازی استان تهران در این جوابیه با اشاره به امضای تفاهمنامه سه‌جانبه‌یی با شرکت کنسرسیوم نیما سازه گستر سنندج و بازرگانی کیسان تجارت برای ساخت ۲۴۰ واحد مسکن مهر در سایت امام رضا(ع) پاکدشت گفته بود: در تابستان سال ۱۳۹۰ پروژه به مدت ۳ الی ۴ ماه به حالت تعطیل در آمد و با توجه به اخطارهای مکرر پروژه در شهریورماه سال ۹۰ بدون اطلاع این اداره کل به شرکت عمران فرازان ویژه جهت اجرا و اتمام توسط شرکت نیماسازه گستر سنندج تحویل می‌شود.

پرداخت کل مبلغ وام به سازندگان

حال به جنوب غربی پایتخت می‌رویم، پرند. جایی که به پایتخت صنعتی‌سازی مسکن ایران معروف شده، چون حدود ۸۶ درصد ۱۰۰ هزار واحد مسکن مهر آن با روش‌ها و سیستم‌های صنعتی ساخته شده است. اما این پایتخت خیلی وقت است حال خوشی ندارد، بسیاری از واحدهای مسکن مهری که در گذشته تحویل متقاضیان شده امروز به چالشی مهم برای دولت تبدیل شده است. بخشی از این واحدها با وجود چند سال پس از واگذاری همچنان آب ندارند و ساکنان آن فقط در ساعاتی از شبانه‌روز می‌توانند از آب شرب استفاده کنند.

از جیره‌بندی آب پرند که بگذریم، پایتخت صنعتی‌سازی مسکن ایران هم‌اکنون بیش از ۲۰ هزار واحد ساخته شده دارد که به دلیل نبود امکانات زیربنایی قابل واگذاری به متقاضیان نیست. اما عدم همراهی دستگاه‌های خدمات‌رسان تنها مشکل مسکن مهر برای تحویل واحدها در پرند نیست. در حال حاضر برخی سازندگان مسکن مهر این شهر با این ادعا که پولی به آنها برای تکمیل پروژه‌ها داده نشده ساخت‌وساز را متوقف کرده‌اند و تعدادی از آنها نیز واحدهای تکمیل شده را به گروگان گرفته‌اند.

این در حالی است که بر اساس اسناد و مدارک این سازندگان بیش از کاری که انجام داده‌اند، از بانک‌ها پول دریافت کرده‌اند. برخی سازندگان که در ماه‌های اخیر به‌دنبال گرفتن امتیاز از تغییر دولت بوده‌اند امروز از تکمیل باقیمانده پروژه‌های مسکن مهر سر باز زده‌اند و مدعی بروز مشکلاتی در پرداخت تسهیلات به خود شده‌اند. زیرا یکی از همین سازندگان چندی پیش مدعی شد طرفین قرارداد مسکن مهر پرند (شامل مپسا و تعاونی) از پرداخت سهم آورده اعضا و نیز وام بانکی خودداری کرده که در نتیجه این امر تکمیل پروژه امکان‌پذیر نیست.

مدیرعامل سابق شرکت عمران پرند در گفت‌وگو با تسنیم نیز گوشه‌یی از واقعیت‌های مسکن مهر این شهر و تخلفات پنهان آن را نمایان کرد. سعید صابونی از پرداخت تسهیلات مسکن مهر به شماری از سازندگان خبر داد که برای آن صورت جلساتی نیز تنظیم شده است.

وی با بیان اینکه ناظر شرکت عمران و ناظر بانک بر روند پرداخت تسهیلات به سازندگان مسکن مهر نظارت داشتند، گفت: در عین حال هیچ نظارتی بر پروژه‌های مپسا نداشتیم. وی با یادآوری اینکه برای پرداخت تسهیلات مسکن مهر مراحل خاصی باید طی شود، افزود: در شهر پرند هم ناظر شرکت عمران و هم ناظر بانک بر روند پرداخت تسهیلات به سازندگان مسکن مهر نظارت داشتند و این کار مطابق با پیشرفت پروژه انجام شد.

وی با بیان اینکه در عین حال وضعیت مپسا فرق می‌کرد، تصریح کرد: این شرکت زیرنظر ما کار نمی‌کرد و مستقل بود، به عبارت دیگر مدیرعامل مپسا تایید‌کننده بود و هیچ‌گونه نظارتی روی آنها نداشتیم. سال ۹۰ و ماه‌هایی از سال ۹۱ پیمانکاران با درخواست‌های متعدد خود خواستار بازنگری در قیمت مسکن مهر بودند، اما در تمام این ایام در شهر پرند بسیاری از پیمانکاران به واسطه دریافت مبالغ بالا (بیش از آنچه حق‌شان بوده) توسط بانک عامل دیگر انگیزه‌یی برای تکمیل پروژه‌های مسکن مهر نداشتند. به عنوان نمونه در حالی با توجه به پیشرفت فیزیکی پروژه‌ها باید ۵۰۰ میلیون تومان به یکی از پیمانکاران پرداخت می‌شد که بانک دو میلیارد تومان به این پیمانکار پرداخت کرده است.

 اعتماد