ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
وعده شهردار براي اعلام 15 روزه نتايج تحقيق درباره حادثه آتش سوزي

چرا نردبان آتش نشانی خراب بود؟

شهروندان:
شهردار تهران چهار روز پس از مرگ دو شهروند در حادثه آتش‌سوزی خیابان جمهوری اسلامی در حالی به بازماندگان آنان تسلیت گفت که وعده اعلام نتایج بررسی‌ها را در 15 روز آینده داد.

آتش سوزی خیابان جمهوریقالیباف دیروز در جمع خبرنگاران گفت: حداکثر ظرف ۱۵ روز آینده نتایج بررسی دقیق را به اطلاع مردم می‌رسانیم اما این‌گونه نیست که بگوییم راننده مقصر است. اگر کوتاهی شده رسیدگی، برخورد و به مراجع قانونی ارجاع می‌دهیم. مردم می‌گویند در حادثه نیشابور در برخورد دو قطار، آخرش نفهمیدیم کی مقصر بود؟!

در حادثه اخیر جاده قم که تعدادی از مسافران در آتش سوختند و کشته شدند، قرار شد رسیدگی شود اما حداقل ما نفهمیدیم چی شد.

قالیباف نیز دیروز از اینکه بسیاری از حوادث رخ داده در کشور ما به یمن پاسخگویی مسوولان به این نقطه می‌رسد که «نفهمیدیم چی شد» انتقاد کرد. این‌بار شهردار هم در یک اظهارنظر شبیه سایر اظهارنظرهای عجیب این روزهای مجموعه مدیریت شهری در دفاع از عملکرد درباره حادثه آتش‌سوزی ساختمان ۱۱۷ گفته است: بسیاری از اظهارات این روزها کارشناسی نبود، آنها که این اظهارات را کردند بیشتر به دنبال جریانات دیگری بودند. با این حال که شهردار حرفی در دفاع از تجهیزات آتش‌نشانی نزد اما محمدهادی ایازی، معاون شهردار تهران در جمع خبرنگاران تاکید کرد: جرثقیل در همان روز حادثه، سه مرتبه بالا رفته و باز شده است. ایازی اعلام کرد: هر مدیر، مسوول و هر فردی که مقصر بوده ما به ازای تقصیرش باید پاسخگو باشد.

 حرف‌های جدید شاهدان حادثه

با این وجود یکی از شاهدان که در ساختمان سوخته در زمان حادثه حضور داشت در گفت‌وگو با «اعتماد» اظهار کرد: آتش‌نشانی با خودش نه تشکی داشت و نه پتویی؛ اگر نردبان باز می‌شد کارگر دوم زنده می‌ماند.

سرایدار ساختمان هم مدعی شد: وقتی نفر دوم افتاد مردم با آتش‌نشانی درگیر شدند و یکی از آتش‌نشانان هم گفت که من بیشتر ناراحتم چون ما قبلا گفته بودیم نردبان مشکل دارد. همچنین تعداد زیادی از شاهدانی که در خود ساختمان حضور داشتند شهادت داده‌اند که شیلنگ‌های آتش‌نشانی سوراخ بودند به طوری که در چند دقیقه ابتدای امداد ۱۰ سانتی‌متر آب بالا آمده است.

ماجرا ابعاد دیگری هم پیدا کرده است به طوری که سرانجام دیروز مشخص شد «ایویکو ماگیروس» همان خودروی ایستگاه سازمان آتش‌نشانی است که اگر نقص فنی در سیستم بالابرش ایجاد نمی‌شد امروز شاید آن بانو مشغول تعریف خاطرات حریق مهیب در محل کارش بود و سرنوشتش به این زودی‌ها با مرگ گره نمی‌خورد.

بدین‌ترتیب فرهاد زندی، معاون فنی خودرویی و تجهیزات سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران درباره اینکه چرا نردبان در روز حادثه باز نشد، به ایسنا گفت: ممکن است عبور از دست‌انداز باعث هنگ کردن لحظه‌یی سیستم‌های مکانیکی این نردبان شده باشد ضمن اینکه نمی‌توان درباره هیچ سیستمی مدعی شد که صد درصد بدون خطاکار می‌کند. واقعیت آن است که هنوز بسیاری از خود سوال می‌کنند چرا وقتی پنج دقیقه ماموران آتش‌نشانی شاهد بودند که این دو فرد به لبه دیواره آلومینیومی آمده‌اند تشکی زیر پای آنها نینداخت؟ آیا پهن کردن تشک در پیاده‌رو امکان‌پذیر بود؟ آیا تشک امداد برای چنین روزهایی به‌روز بود یا همانند بسیاری از تجهیزات زنگار زمان بر آن نشسته بود؟

 چرا تشک نجات زیر پای حادثه‌دیدگان پهن نشد؟

جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران در گفت‌وگو با ما به این پرسش‌ها پاسخ داد. ملکی در ابتدای اظهاراتش تقاضا کرد به عنوان نماینده همه آتش‌نشان‌های تهران اظهار تاسف ماموران آتش‌نشانی از وقوع این حادثه اعلام شود چرا که جا ماندن از نجات یک انسان فارغ از اینکه چه عواقبی دارد تلخ است. اما ملکی درباره تشک آتش‌نشانی اظهار کرد: اگر به هر دلیلی افراد نتوانند خود را در جریان آتش‌سوزی به پشت‌بام برسانند یا در میان شعله‌های آتش در طبقات گرفتار شوند فرود بر روی تشک یکی از روش‌های نجات است که در حادثه آتش‌سوزی ساختمان جمهوری نیز آتش‌نشانان با پیش‌بینی احتمال استفاده، با تشک در محل حاضر بودند.

ملکی درباره تشک آتش‌نشانی اظهار کرد: این تشک حدود ۵۰ متر مربع وسعت و سه متر ارتفاع دارد به طوری که با حجم ۱۵۰ مترمکعب به فضایی ۱۴ مترمربع برای پهن کردن آن احتیاج هست و این در حالی است که حدود شش و نیم دقیقه زمان برای هواگیری آن به وسیله دو پمپ نیاز بود. سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران گفت: پریدن بر روی تشک آتش‌نشانی تا ارتفاع ۳۰ متر یعنی ۱۰ طبقه امکانپذیر بود اما مهم‌ترین مساله آتش‌نشانی در جریان این حادثه، زمان بود.

وی افزود: در جریان حادثه آتش‌سوزی جمهوری ازدحام ماشین سبب شده بود که خودرو حامل تشک با فاصله ۲۰ متری از محل حادثه قرار گیرد و این بدان معنا بود که شش نفر باید آن را حمل می‌کردند و حدود شش و نیم دقیقه هم‌زمان برای علم کردن تشک نیاز بود. ا

ین در حالی بود که تمام زمانی که نردبان الکترونیک نیاز بود بین یک تا یک دقیقه و ۲۰ ثانیه بود پس بهترین راه‌حل استفاده از نردبان بود. ملکی تصریح کرد: تشک دیگری هم در اختیار آتش‌نشانی بود که به شکل دایره‌یی بود اما به دلیل آنکه تنها تا ارتفاع حداکثر هفت متر قابل استفاده بود امکان استفاده از آن وجود نداشت. سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران افزود: اگر نردبان نبود از تشک استفاده می‌کردیم اما وجود نردبان در شرایطی که چند خودرو و موتوسیکلت آنجا پارک بودندو جوی آب و درخت محدودیت فرود ایجاد می‌کرد سبب شد، استفاده از تشک منتفی باشد.

 پارگی شیلنگ‌ها مانع امداد رسانی نبود

سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران همچنین درباره طرح موضوع پارگی شیلنگ‌ها اظهار کرد: لوله‌های آتش‌نشانی پلاستیک و از جنس پی‌وی‌سی است و در این حادثه هیچ گونه ترکیدگی لوله‌های آب که منجر به ایجاد خلل در کار امدادرسانی بوده، وجود نداشته است.

وی اظهار کرد: لوله‌ها در جریان بالا بردن از ساختمان به دلیل برخورد با لبه آهنی یا شیشه و حتی حرارت زیاد ممکن است دچار خوردگی شوند و ریزش آب وجود داشته باشد. ملکی افزود: در جریان این حادثه از سه جناح آبرسانی شد و این در حالی است که هیچ‌وقت در امدادرسانی به یک لوله آب اکتفا نمی‌شود بلکه چند رشته آب وجود داشت. در نهایت آنچه مشخص است حکایت از نقص الکترونیک نردبان در جریان این حادثه است. ۷۰ نفر آتش نشان، در قالب چهار ایستگاه با دو نردبان، یک دستگاه تشک نجات و ۱۵ دستگاه خودرو در محل حاضر بودند و اگر دیواره ورق آلومینیومی که زن حادثه دیده از آن آویزان بود نمی‌شکست، به طور حتم نجات پیدا می‌کرد.

 دلایل عمل نکردن نردبان به نقل از سخنگو

برای آغاز به کار نردبان در نخستین مرحله باید اوپراتور جک‌ها عمل کنند تا امکان سوییچ کردن برق و حرکت نردبان وجود داشته باشد اما نردبان اول از همان ابتدای جک زدن با مشکل مواجه شد و سیستم اضطراری آن تنها برای جمع کردن نردبان عمل می‌کرد یعنی اگر نردبان به همان حالت استفاده می‌شد به دلیل از کار افتادن محاسبه‌گر سیستم امکان وا‍ژگونی نردبان وجود داشت؛ به همین دلیل به محض عمل نکردن در فاصله‌یی کمتر از دو دقیقه نردبان دوم وارد عمل شد.

 شهرزاد باباعلی‌پور

اعتماد