ارسال مطلب فیس‌ بوک توییت
روانشناس بالینی:

فرزندان خود را با محتوا و آسیب شبکه‌های ماهواره‌ای آشنا کنیم

شهروندان:
روانشناس بالینی معتقد است، هر رسانه ای از جمله شبکه های ماهواره ای، اهداف و مقاصد مختلفی را دنبال می کنند و والدین باید فرزندان خود را با محتوا و آسیب های این شبکه ها آشنا کنند.

شبکه های ماهواره ایبه گزارش ایرنا از وزارت ورزش و جوانان، «محمد ترکمان» گفت: برقراری ارتباط سازنده، گرم و صیمیمی علاوه بر اینکه می تواند ابزاری مفید برای جلوگیری از استفاده نابه جا از ماهواره در اختیار ما قرار دهد، بلکه می تواند زمینه های رشد و ترقی فردی و اجتماعی را برای ما و فرزندانمان فراهم کند.

خود را مستثنی نکنیم

وی ادامه داد: برخی معتقدند ماهواره هیچ آسیبی حداقل برای آنان و خانواده هایشان نداشته و این نحوه استفاده از ماهواره است که باعث آسیب می شود و افراد باید ظرفیت استفاده از آن را در خود ایجاد کنند و به قول خودشان فرهنگ استفاده از آن را داشته باشند. ترکمان افزو: گرچه این حرف چندان غلط نیست؛ اما باید توجه داشت که هر رسانه ای از جمله شبکه های ماهواره ای، اهداف و مقاصد مختلفی را دنبال می کنند و مخاطبان گروه های هدف آن هستند.

وی تاکید کرد: در این شرایط این توهم که «من می توانم جلوی هر آسیبی را بگیرم» را باید از خود دور کرد چون همه چیز تحت کنترل ما نیست و خطر برای همه وجود دارد. به عنوان مثال آیا زمانی نبوده که بزرگسالان در خانه حضور نداشته و نمی دانند که کودکشان مشغول تماشای چه شبکه و با چه محتوایی است؟

سواد رسانه ای خود را در مقابل پیامدهای مخرب ماهواره بالا ببرید

این روانشناس بالینی تصریح کرد،: امروزه برای اینکه بتوانیم در کنار بهره برداری آگاهانه و فعالانه از ماهواره، خود را در مقابل چالش ها و پیامدهای مخرب آن، حفظ کنیم باید «سواد رسانه ای» خود را ارتقاء دهیم؛ البته سطح سواد رسانه ای مردم جامعه نسبت به گذشته افزایش یافته است، اما همچنان رضایتبخش نیست و شکاف اطلاعاتی بویژه بین والدین و فرزندان در زمینه استفاده از فناوری مشهود است.

وی گفت: بسیاری از والدین نمی دانند مثلث زرد رنگ بالای برخی تصاویر به چه معناست؟ علامت خرگوش بالای تصاویر یعنی چه؟ و فقط به این مورد اکتفا کرده اند که هنگام نصب ماهواره، از فرد نصب کننده بخواهند شبکه های به اصطلاح ناجور را قفل کند! جالب آنکه کمی بعد تنها کسی که می تواند شبکه ای را قفل یا باز کند، همین فرزند خانواده است.

تفکر انتقادی را در خود پرورش دهیم

ترکمان با بیان اینکه شبکه های ماهواره ای و سایر رسانه ها ما را در مقابل گستره وسیعی از اطلاعات قرار می دهند، افزود: این اطلاعات گاه با یکدیگر متضاد و گاه مخالف عقاید شخصی ما هستند، این مساله لزوم داشتن و پرورش تفکر انتقادی را برای ما مطرح می کند.

وی گفت: زندگی در جامعه پیچیده امروزی، نیازمند افرادی است که قادرند با تکیه بر تفکر و اندیشه بر مسائل پیرامون خویش فائق آیند و در چارچوب و چشم انداز روشنی، اطلاعات لازم را درباره زندگی خویش جمع آوری، ترکیب و با یک داوری خوب، آنها را ارزیابی کنند و از کارهای ناممکن بپرهیزند.

این روانشناس بالینی ادامه داد: پذیرش صرف و بدون قضاوت منصفانه اطلاعاتی که شبکه های ماهواره ای و رسانه های دیگر در اختیار ما قرار می دهند، می تواند آسیب های جبران ناپذیری را بر ما وارد کند؛ بنابراین لازم است در پذیرش اطلاعات نقادانه بیاندیشیم.

برای اوقات فراغت خود برنامه داشته باشیم

ترکمان نداشتن برنامه هدفمند جهت گذراندن اوقات فراغت را مهمترین دلیل گرایش به برنامه های ماهواره ای ذکر کرد و گفت: این وضعیت باعث می شود که بی هدف شبکه های ماهواره ای را تماشا کنیم. گرچه در برخی شهرها، امکانات تفریحی کم، محدود و حتی پرخرج است، با کمی دقت و البته خلاقیت می توان برنامه های متنوع، سرگرم کننده و کم هزینه را برای خود و خانواده تدارک دید تا علاوه بر پر کردن سالم اوقات فراغت، زمانی برای با هم بودن و به هم نزدیک تر شدن را داشت.

با فرزندان خود در زمینه محتوا و آسیب های ماهواره صحبت کنیم

وی ادامه داد: گاهی والدین گمان می کنند مسوولیت آموزش فرزندان برعهده نهادهای دیگر مانند مدرسه و دانشگاه است و آنان وظیفه ای و اختیاری در این زمینه ندارند، در حالیکه با توجه به وجود ماهواره در خانه، پدر و مادر بهترین افراد برای آگاهی رساندن به فرزندان در زمینه نحوه استفاده ازماهواره و آسیب های احتمالی آن هستند. بنابراین با لحن و گفتاری که متناسب با ویژگی های روانشناختی آنان است باید با فرزندان در این زمینه صحبت کنند.

برنامه های شبکه های ماهواره ای را هدفمند تماشا کنید

این روانشناس بالینی تاکید کرد: کودکان نباید هنگام پخش برنامه های بزرگسالان در کنار آنان به تماشای این برنامه ها بنشینند و هر محتوایی را ببینند. تنوع شبکه های داخلی و شبکه های ماهواره ای، زیاد است، بنابراین می توان به صورت هدفمند، برنامه ای را که مناسب و متناسب با سن و ویژگی های مخاطب است، انتخاب کرد. بزرگسالان نیز باید از تماشای برنامه های با محتوای خشونت بار و ضد ارزشی پرهیز کنند.